Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /usr/home/tanit-tanzer.com/web/bloc/wp-includes/plugin.php on line 571 Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /usr/home/tanit-tanzer.com/web/bloc/wp-includes/plugin.php on line 571 De camí al mar… « Tanit Tänzer Domínguez

De camí al mar…

 

Las lágrimas van al cielo
y vuelven a tus ojos desde el mar.
El tiempo se va, se va y no vuelve
y tu corazón va a sanar
va a sanar
va a sanar…

Sanar. Jorge Drexler

 

A la Lucía, per buscar els camins per arribar al mar 

En memòria de generacions sàvies que s’apaguen però que segueixen il.luminant el camí i guiant els nostres passos

 

Fa algunes setmanes que no et veig i proposes arribar fins al mar.

Poc després de retrobar-nos, m’expliques que la Joana Raspall ha mort i que a casa tens dos llibres seus. Et dic que sento que la poetessa deu haver passat cent anys de vida feliços escrivint i que sempre podrem recordar-la a través de les seves paraules.
També em dius que ha mort un home de qui no recordes el nom que va lluitar pels negres del món. Et dic el seu nom i m’expliques que va lluitar contra homes blancs dolents i mentre passegem direcció al mar, un mar encara llunyà, tracto d’explicar-te, amb paraules que pugui entendre un infant de cinc anys, que més enllà de la dicotomia blanc-negre/bo-dolent, Nelson Mandela va haver de pensar, parlar i fer molt tant amb blancs com amb negres per arribar a bon port.

Seguim caminant i deus sentir la conversa entre la teva mare i jo quan recordem que Nelson Mandela va estar gairebé trenta anys a la presó, perquè en algun moment fas referència a la paraula delinqüència. Seguim parlant de blancs, negres, presons, pau, guerra…i seguim caminant.
Caminem i de sobte em dones la mà i preguntes:
-«Tanit, i nosaltres què som?»

No sé què som, només sé que anem camí del mar, un mar encara llunyà.  I recordo la meva àvia.

Calidesa i silenci.

mar1

Seguim caminant i després de recórrer uns quants carrers que ens fan sentir el mar més proper, parlem del Nadal i et proposo un dia de les vacances per fer galetes amb la meva mare que fa molt temps que no et veu i t’enyora. I t’explico que la meva mare sempre em pregunta per tu i que quan ho fa no et diu pel teu nom, Lucía, sinó que et diu “Uruguau”. Et pregunto si recordes d’on ve aquest sobrenom i el teu mig somriure em fa intuir que desitges que t’ho recordi. O potser sóc jo qui necessito recordar-ho. Ho recordem. La meva mare et diu així des d’un dia de setembre de 2011 que vas inventar per primer cop aquesta paraula en una conversa que ens va arribar al cor:

Lucía: Qui t’ha donat aquesta sorra?
Tanit: La meva germana. Me la va portar d’una platja que està molt lluny, a l’Uruguay. Saps qui va néixer a l’Uruguay? El Drexler! I com que la meva germana sap que m’agrada molt, me l’ha portat de record. S’hi ha d’anar en avió, és un viatge molt llarg. Quan tingui diners, hi aniré de viatge.
Lucía: A mi també m’agrada molt el Drexler i l'»Uruguau»! Saps que a la guardiola tinc molts diners? La podem trencar quan estigui plena i anar a l'»Uruguau», la Tanit, la Lucía i la mama. Saps què penso? Que l'»Uruguau» no deu estar més lluny que Cabrera!

Et recordo que tenies tres anys i que vam sentir molta emoció amb les teves paraules i m’abraces i sospires tot dient: «Aix, com passa el temps!»

No sé si podrem salvar la distància entre els mars de Cabrera i l’Uruguay

i el temps que inevitablement transcorre,

només sento que m’abraces profundament i que el mar és, aquí i ara, entre els nostres braços.

Calidesa i presència.

mar2

Passa el matí d’un diumenge qualsevol i no arribem al mar. El temps fuig, els peus estan cansats i el mar encara s’intueix massa llunyà.

Marxes a dinar i acomiado el matí abraçant la meva neboda Frida, d’un mes i una setmana de vida, que avui estrena el vestit que li vaig regalar en néixer.
I penso en els camins per arribar al mar que ens esperen per recórrer entre nosaltres, plens de preguntes i tal vegada d’algunes respostes. Camins que tracen el temps i la distància, camins que guareixen el cor.

Gràcies, Lucía i Frida, pels camins recorreguts i pels que ens esperen per recórrer.

No sé si arribarem al mar, però seguirem caminant en companyia.

En amor i bona companyia.

mar3

Enviar comentari

  

  

  


*

pots fer servir aquests HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>